INTEGRAÇÃO DAS DIMENSÕES DA SUSTENTABILIDADE POR MEIO DE ITERAÇÃO DO MÉTODO AHP: IDENTIFICANDO QUAL O MELHOR PROCESSO DE MANUFATURA

Authors

DOI:

https://doi.org/10.69609/2178-4833.2024.v15.n1.a723

Abstract

The study compares manufacturing methods in terms of sustainability. For this, two drilling processes were evaluated using the multicriteria method AHP (Analytic Hierarchy Process) and compared, indicating which one can be considered more sustainable. These manufacturing records were collected as a case study for the validation and comparison between the VIP analyzesys software and the proposed method that uses spreadsheets developed in the Windows Excel software. To carry out the sustainability assessment, the two proposed methods use the AHP multicriteria method. The evaluation results show that the VIP analysis software presents environmental, social and economic sustainability indices for each of the processes and the proposed model also makes a great contribution to the theoretical foundation, which is the interaction of the three dimensions of sustainability in a single qualitative index informing stakeholders which of the processes can be considered the most sustainable considering the three dimensions of environmental, social and economic sustainability. The proposed results validate the technique against the state of the art and show that the flow drilling process has a sustainability index of 0.58, while the conventional drilling process has an index of 0.42. The great scientific novelty is the interaction of the dimensions of sustainability, providing a single indicator of which process is the most sustainable, enabling great news for industrial managers and stakeholders in decision-making in choosing the best industrial process, being able to apply the model in any production process .

Author Biographies

Leandro Dóro Tagliari, UPF/ITec - Universidade de Passo Fundo

Graduação em Engenharia Mecânica pela Universidade de Passo Fundo, Especialista em Engenharia da Produção e Manufatura, Mestre em Engenharia e Doutor em Engenharia pela Universidade de Passo Fundo. É professor da Universidade de Passo Fundo nas faculdades de Engenharia Mecânica, Engenharia da Produção e no Curso Superior em Tecnologia em Fabricação Mecânica. Atualmente concluiu o curso de graduação em matemática.

Rodrigo Panosso Zeilmann, UCS - Universidade de Caxias do Sul

Graduação em Engenharia Mecânica pela Universidade de Passo Fundo, mestrado em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Catarina e doutorado em Engenharia Mecânica pela Universidade Federal de Santa Catarina e RWTH-Aachen. Atualmente é Professor Pesquisador da Universidade de Caxias do Sul.

Vandré Brião, UPF/ITEC

Professor dos Programas de Pós-Graduação em Engenharia Civil e Ambiental e Ciência e Tecnologia de Alimentos da Faculdade de Engenharia e Arquitetura da Universidade de Passo Fundo e dos cursos de graduação em Engenharia de Alimentos, Engenharia Ambiental e Engenharia Química. Engenheiro de Alimentos pela Fundação Universidade Federal do Rio Grande, Mestre e Doutor em Engenharia Química pela Universidade Estadual de Maringá. Atualmente é professor titular da Universidade de Passo Fundo.

Published

2024-06-24

How to Cite

Tagliari, L. D., Zeilmann, R. P., & Brião, V. (2024). INTEGRAÇÃO DAS DIMENSÕES DA SUSTENTABILIDADE POR MEIO DE ITERAÇÃO DO MÉTODO AHP: IDENTIFICANDO QUAL O MELHOR PROCESSO DE MANUFATURA. Latin American Journal of Business Management, 15(1). https://doi.org/10.69609/2178-4833.2024.v15.n1.a723